Администрацията в Ректората е в момента на мое пряко подчинение. Така проф. д-р Виктор Златков, който бе избран от Общото събрание на Медицинския университет - София, отговори на въпроса кой всъщност е в момента ректорът на ВУЗ-а.

"Проф. Миланова да преосмисли нещата и да не продължаваме с излишно напрежение. Може да е интересно на някого, но университетът си изисква ежедневната работа", коментира Златков.

По думите му, подадените жалби от страна на отзования ректор проф. Вихра Миналова срещу организацията и провеждането на Общото събрание не отменяли изпълнението на това, което се изисква от него.

Със заповед освободиха Вихра Миланова като ректор на Медицинския университет

Със заповед освободиха Вихра Миланова като ректор на Медицинския университет

Подписана е от Генчо Начев

"Убедени сме, че не сме направили нещо незаконно", отсече проф. Златков. Той посочи все пак, че ако съдът прецени, че събранието е било проведен незаконно и взетото решение за смяна на ректора не е легитимно, ще се подчини на закона.

"Лично аз нямам никакви негативни или лоши отношения с досегашния ректор проф. Вихра Миланова", уточни проф. Златков.

Заслуга на деканите на четирите факултета е това, че не се е допуснало да се наруши учебният процес, смята Златков.

Избраният за нов ректор сподели тревогата си от това, което се случвало в последните месеци. "Налице е конфликт в управлението, който не е измислен от мен. Безспорно трябва да се доверим и на колегите от Александровска болница, които излязоха с декларация, разтревожени от управлението на университета", коментира Златков.

Медицинският университет в София си смени ректора

Медицинският университет в София си смени ректора

Общото събрание на МУ отзовава досегашния ректор

Той сподели, че е бил приятно изненадан, когато деканският съвет, съставен от четирима декани, го поканил на разговор. Обсъдили различните проблеми, които стоят в момента в университета, и неговото бъдеще.

"Аз съм човек, който е носил отговорност за не малък брой хора, изграждал стратегии и съм успял да ги реализирам", подчерта проф. Златков и допълни, че е човек, който може да носи отговорност.

Част от приоритетите му са свързани с възстановяване на академизма, а също и запазване на академичната автономия. "Най-важното е да не позволяваме сатанизирането на хората, защото те са най-големият капитал на университета", категоричен е Златков.

На пресконференцията в БТА бяха представени и подробности за Общото събрание, което предизвика допълнително смут по казуса с МУ. Събранието било свикано със заповед на председателя на ОС Генчо Начев. 400 покани били раздадени предварително.

МОН спря парите на Медицинския университет, там цари беззаконие, бясна Кунева

МОН спря парите на Медицинския университет, там цари беззаконие, бясна Кунева

Имаме нужда от оценка на модела на управление на висшите училища, смята тя

Проф. д-р Радослав Гърчев, председател на Изборната комисия на Общото събрание, обясни, че Генчо Начев е изпратил няколко писма до проф. Миланова, която да качи информация за събранието на сайта, но тя не е направила това, а след обявила, че събранието е незаконно.

На заседанието присъствали 340 души, а необходимият кворум изисквал 263 души. "Ако те не желаеха проф. Миланова да бъде отзована, нямаше да дойдат", изтъкна проф. Гърчев.

Той отрече от заседанието да е бил изгонен шефът на Александровска болница - проф. Костадин Ангелов. Припомняме, че преди дни Ангелов, който подкрепи Миланова, обяви на пресконференция, че бил накаран да напусне събранието.

Регистрацията за събранието ставала с лична и делегатска карта. Проф. Ангелов не носел делегатска си карта, поради което председателят на изборната комисия на ОС го завел до пункта, където му издали карта. Ангелов влязъл, без да се регистрира - тенденциозно, според проф. Гърчев. По думите му шефът на Александровска болница е напуснал сам, но обявил, че е изгонен от събранието.

Медици потресени от вчерашното Общо събрание на Медицинския университет

Медици потресени от вчерашното Общо събрание на Медицинския университет

На закритото събрание присъствал Мехмед Мете - временно пребиваващ в страната

263 гласа били "за" отзоваване на Миланова, 58 били "против", а 10 бюлетини били невалидни. Въпросът за законността на събранието бил поставен в началото, преди да се осъществи изборът. 20 гласа били "за" отлагане, 3-4 гласа - неутрални, а всички останали гласове били за провеждане на заседанието.

Проф. Златков и останалите професори, които застанаха до него на пресконференцията, отказаха да отговорят къде точно се съхраняват в момента бюлетините. Категорични са обаче, че след приключване на избора, те са били преброени пред всички.

По повод информацията от МОН, че сметките на университета са запорирани, проф. Златков заяви, че днес са можели да разплащат.

По отношение на отказа им да предадат документите от събранието на проверяващите от МОН, Златков подчерта, че в правилника на университета е записано какви са стъпките и те се спазват. Подлежим на всякакви проверки, но единствено съдът със съдебно разпореждане може да направи съответната проверка, смята той.

Проф. Златков отрече да има и роднинска връзка с министър-председателя Бойко Борисов. "Премиерът ясно е казал, че нямам лично с него никакви роднински връзки", заяви той.

Борисов отрича да има пръст в смяната на ректора на МУ

Борисов отрича да има пръст в смяната на ректора на МУ

И намира избора му за скандален и непрозрачен