Медицинският университет в София има нов ректор - проф. Виктор Златков. Той е зам.-декан на медицинския факултет на висшето училище и доскорошен директор на "Майчин дом", съобщи БНР. От 332 члена на Общото събрание, "за" проф. Златков са гласували 235.

Общото събрание на Медицинския университет в София гласува отзоваването на досегашния ректор проф. Вихра Миланова. Новината съобщи акад. Иван Миланов, директор на болница "Св. Наум", согато предсрочно напусна събранието.
По думите му Общото събрание има кворум, но не е трябвало да се вдига толкова медиен шум за неговата легитимност.

Вътрешната охрана на Медицинския университет не допуска журналисти до заседанието.

Смяната на ръководството на Медицинския университет идва на фона на скандали около управлението на университета.

Припомняме, миналата седмица Министерство на образованието и науката предостави на прокуратурата одитния доклад за дейността на медицинския университет в София заради сериозни финансови нарушения.

Прокуратурата се задейства и образува досъдебно производство. Още се събират доказателства по случая, въпреки че бяха обявени и доста пикантни подробности от дейността на бившия вече ректор.

Само два дни по-късно бяха уволнени и още трима служители от МУ-София с аргумент, че възпрепятствали разследването. Те излязоха със собствена позиция в медиите, отхвърляйки обвиненията и заявявайки, че се прави опит за финансово овладяване на МУ-Сфоия от новото му ръководство.