Уволнени служители на Медицинския университет в София се противопоставят на тиражираните в медиите обвинения спрямо тях, заявявайки, че те не отговарят на истината.

Проф. Красимира Маркова (главен счетоводител, ръководител „Финансови ресурси“ и преподавател в Катедра „Икономика на здравеопозването“), инж. Симона Манолова (ръководител „Капиталово строителство и обществени поръчки в строителството и ремонтите“) и г-жа Марта Генсузова (ръководител „Обществени поръчки – доставки и услуги“) бяха уволнени вчера, след като прокуратурата започна разследване по одитния доклад, изпратен от Министерство на образованието и науката. Говорителката на главния прокурор Арнаудова даде и специална пресконференция по случая.

Ексректорът на МУ изхарчил хиляди за хонорари, обучения и екзотични командировки

Ексректорът на МУ изхарчил хиляди за хонорари, обучения и екзотични командировки

Купил си и автомобил с висока проходимост - Range Rover

Уволнените не са възпрепятствали одита, а са отказали да изпълнят устни нареждания и са изисквали спазването на процедурите за предаване на оригинали – а именно след подписване на протоколи, заявяват в позиция, разпратена до медиите Маркова, Манолова, Генсузова.

Според тях причината за уволненията им е изисканото от тях спазване на законови процедури и желание за пълна прозрачност.

Окончателният доклад от одита се внася във висшето училище на 27.09.2016 г. – сутринта, след като предишната вечер е изтекъл крайният срок за подаване на възражение от страна на проф. Митев и екипа му. Маркова, Манолова и Генсузова разясняват, че не е възможно възраженията да бъдат отразени за няколко часа в извънработно време, от което те заключват, че резултатите са били предрешени.

До момента на своето уволнение, те не получават одита официално, въпреки че по процедура главният счетоводител трябва незабавно да получи доклада. Разбират за резултатите от него от медиите.

Искаме да се идентифицираме публично, за да знаят хората, че нещата не са така, както бе обявено по медиите“, заявява Красимира Маркова. Според нея "ябълката на раздора е във финансовото поле“ и в момента интересът на новото ръководство е как да се изразходват и разпределят средствата от 85 милиона лева на МУ – София.

Те свидетелстват, че са били подложени на натиск от страна на новото ръководство на МУ – София, а една от целите на които е „обезкостяването на Ректората на МУ“.

Вече бившите служители алармират общественост за скандални нови назначения във висшето училище, за новите отношения.