МВР и структурите за контрол на оръжието трябва да се занимаят с въпроса за носенето на оръжие в училище. Това коментира в Сливен министърът на образованието проф. Николай Денков по повод стрелбата между ученици в училищен двор в Пловдив, съобщи БНР.

Според образователния министър, не може да се очаква училището да обира всички проблеми, които обществото създава. Първо трябва да се потърси източникът на проблема, а след това да се търси отговорност и начини за справяне, смята Денков.

Младеж простреля в главата приятел в Пловдив след спор

Младеж простреля в главата приятел в Пловдив след спор

Раненият е без опасност за живота, нападателят е арестуван

"Ние в момента не знаем този пистолет от родителите ли е, от приятелите ли е. Сигурно е от родителите. Да се види това оръжие по какъв начин се оказва при учениците и от там да се търси най-ефективния начин да бъде премахната опасността", каза Денков.

Министърът на образованието бе в Сливен за участие в Трета национална среща на представители на ученически парламенти.

Според Денков извънкласните дейности са начин децата да бъдат задържани в училище. Образователният министър смята, че отпадането от училище се дължи на социални проблеми, както и на липсата на мотивация.

16 000 деца отпадат от училище ежегодно

16 000 деца отпадат от училище ежегодно

Това съобщи председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

По думите на Николай Денков, цитиран от Дарик, по първия проблем социалното министерство трябва да свърже паричните помощи с посещаването на училище.

Министърът смята още, че извънкласните дейности са прекрасен начин детето да бъде задържано в училище с нещо, което му е интересно и то да придобие друго усещане за необходимостта от обучение.

На въпрос дали държавата ще предприеме мерки срещу масовото неваксиниране на децата, той заяви, че трябва да се действа с положителни стимули - здравна култура и образование.

Циганчетата нямало да отпадат от училище, ако научавали български като малки

Циганчетата нямало да отпадат от училище, ако научавали български като малки

МОН готви стратегия за отпадащите ученици

Министърът не изключи и ограничението от помощи и достъп до социални услуги при отказ от ваксинация. Министър Денков припомни, че предприетите от министерството мерки срещу агресията в училищата, са насочени преди всичко към превенцията.