Средните брутни заплати във висшите училища са над 1700 лева. Това увери министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНР.

Той обясни, че във ВУЗ-овете доминира не политиката за привличане на млади преподаватели, а рентиерският модел на заплащане. По тази причина разликата между най-високите и най-ниските трудови възнаграждения е 2,5 пъти.

Според него мораториумът върху създаването на нови университети и филиали, който е заложен в промените в Закона за висшето образование, не е добра мярка.

Просветният министър очаква до една година да бъде изготвена Национална карта на висшето образование, която да направи диференциация между професионалните направления.

Той е категоричен, че не броят на висшите училища е основният проблем пред образователната система, а фактът, че ВУЗ-овете са започнали да обучават професионални направления, които не са присъщи за техния профил, без да разполагат с необходимия капацитет, поради което се налага да наемат преподаватели от други висши училища.

МОН намалява приема на студенти

МОН намалява приема на студенти

В 16 направления приемът ще бъде нулиран

"Проблемът е в това, че приемът достигна крайният си предел. Ако преди 30 години се приемаха 30% от завършващите гимназиално образование, през 2016 г. това достигна близо 80%. Сега връщаме назад, но не самоцелно, защото имаме професионални направления, в които имаме недостиг на студенти", обясни Вълчев.

Той посочи, че намалението е основно в социалните, стопанските и правните науки, където по негови думи търсене на висше образование заради самата диплома е "избуяло". За сметка на това за професионалните направления, в които има недостиг на бъдещо търсене, се осигурявали допълнителни стипендии, по-висок прием и по-високо финансиране.

Просветният министър изтъкна, че за три години приемът в държавните висши училища е бил намален от 58 000 на 43 000.

Вузовете искат от министерството поръчка за кадрите

Вузовете искат от министерството поръчка за кадрите

Стати Статев: Седите и чакате специалисти, но чакате ние да ги направим и да кажете, че не стават за нищо

"Настройваме системата за това да работи с по-малко студенти. Преструктурирането не засяга еднакво всички висши училища", уточни Вълчев.

Относно промените в закона, които предвиждат министърът да сключва мениджърски договори с ректорите, Вълчев увери, че МОН няма да се меси нито в академичното, нито във финансовото и административното управление на ВУЗ-овете. Целта на механизма била да се споделя стратегическото управление, тъй като в момента висшите училища имали некоординирани стратегии за развитие.

Министърът обаче бе категоричен, че няма риск да се прекрачи "червената линия на академичната автономия".

Университетите не са гъвкави да дават практически опит на студентите си

Университетите не са гъвкави да дават практически опит на студентите си

Едва 20% от завършилите "Туризъм" се реализират