1654 общински и държавни училища разполагат с физкултурни салони, 536 - с пригодени помещения, а над 200 нямат място, където децата да спортуват.

Това стана ясно от думите на служебния просветен министър проф. Сашо Пенов на парламентарния контрол в Народното събрание.

По думите му сборът им е по-голям от общия брой на училищата, тъй като ползват и салон, и пригодено помещение. 74% от училищата използват физкултурни салони. Изготвен е списък на 50-те най-големи училища в страната без салони, за които са отпуснати 25 млн. лева. През 2021 г. пък е започната програма за обновяване на помещенията, като част от парите идват от спортния тотализатор.

6% от БВП да се отделят за образование, настоява синдикатът

6% от БВП да се отделят за образование, настоява синдикатът

Политиката за изграждане на съвременна физическа среда е трудно работеща според синдикатът

Около 98% от образователните институции са декларирали готовността си за осигуряване на отопление за отоплителния сезон 2022-2023 г., увери Сашо Пенов.

Той посочи, че по-голямата част от ръководствата на училищата и детски градини са осигурили необходимото гориво за отопление, а тези, които се отопляват на газ търсят алтернативи. Усилията през настоящия отоплителен сезон са насочени за нормален и присъствен образователен процес на децата в училищата, подчерта Пенов.

Останалите 2% от училищата, които не са готови за отоплителния сезон като причина са посочили продължаващите или предстоящи ремонти на отоплителни системи, несигурност за доставки на газ или топлоенергия или невъзможността за подсигуряване на алтернативни източници на отопление.

МОН има готовност за взаимодействие и реакции при затруднено положение на училищата за отоплителния сезон.