Над 25 000 български ученици изучават испански език в училища у нас през настоящата учебна година. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов при откриването на изложението "Висшето образование в Испания".

По негови думи заявеният от 13 български и 11 испански висши училища интерес за участие в това първо издание на изложението показва желанието за установяване на контакти и преценката за реални възможности за бъдеща съвместна работа, която ще доведе до пълноценно сътрудничество в сферата на висшето образование между двете държави.

Просветният министър припомни, че миналата година е било актуализирано Споразумението между Министерството на образованието и науката на България и Министерството на образованието и професионалното обучение на Испания за сътрудничество относно паралелките с училищен учебен план за интензивно изучаване на испански език в българските профилирани гимназии и средни училища.

Английски и испански език предпочитани от седмокласниците

Английски и испански език предпочитани от седмокласниците

СМГ остава с най-висок бал, а две гимназии изпреварват Английската

От своя страна посланикът на Испания Алехандро Поланко посочи, че испански език се изучава профилирано в 16 гимназии у нас, а в страната ни работят 18 учители от испански произход. Той отбеляза, че следващата стъпка е испански да се преподава и в началните училища.

Според него сътрудничеството между българските и испанските университети, което сега е основно между филологическите факултети, трябва да се разшири и в други научни области.

Той благодари на Пенов и за споразумението между Испания и България за сътрудничество в изследванията, свързани с Антарктида и припомни, че двете страни си партнират в тази област от повече от 30 години, а в момента това продължава с новия български изследователски кораб.

По негови думи българите в Испания официално са 125 000, но реалният им брой е над 200 000 и те са много добре интегрирани.

Евростат: В ЕС се изучава най-често английски език, следван от испански, френски и немски

Евростат: В ЕС се изучава най-често английски език, следван от испански, френски и немски

В ЕС изучават и руски език, но най-вече в Естония, Латвия, Литва и България