Над 300 младежи от Република Македония имат желание да се обучават в български университети, предаде БНТ.

Посолството на България в Скопие е организирало петдневна кампания за подаване на документи за кандидатстване в български висши училища на младежи от съседната страна.

Между 16 и 20 юни 2017 г. 198 кандидати са подали документи за кандидатстване на място в дипломатическата мисия.

Документи на чуждестранни младежи от български произход, включително граждани на Република Македония, ще бъдат приемани и в София на 5 и 6 юли 2017 г. в сградата на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков".

Според предварителна информация се очаква в рамките на тази кампания документи да подадат още около 130 кандидат-студенти.

Приемът на чужди граждани с български произход е регламентиран с постановления 103 и 228 на Министерския съвет.

Студентите, обучаващи се по тези две постановления, получават месечна стипендия в размер на 150 лева през първата година на обучение, а при успех над 4.00 тази стипендия се запазва и за следващите етапи на следването.

Предпочитаните специалности са медицина и дентална медицина. Дипломатическата ни мисия в Скопие организира и безплатни курсове за подготовка на кандидат-студентите от Република Македония по български език и история - по линия на националната програма ""Роден език и култура зад граница" на МОН. В курсовете са участвали над 200 младежи.