По повод празника на народните будители Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" откри ценна изложба с архиви от български читалищни вестници и списания. Сред тях са страници и от първото списание "Мисъл", изписани с перото на български писатели като Йордан Йовков и Ангел Каралийчев.

Изложбата бе открита от директора на Националната библиотека доц.д-р Красимира Александрова. Празнично слово произнесе и зам. - министърът на културата Амелия Гешева. Тази година Националната библиотека учреди наградата "Млад будител". 2018 г. е и юбилейна - библиотеката отбелязва 140 години от създаването си.

Наградата беше връчена на ученици от столична гимназия, които се включиха в инициативата на Националната библиотека "Осинови книга". С тяхна помощ четири ценни документа са реставрирани.

Те включват първият Видински сборник на Софроний Врачански от 1802 г. и два екземпляра от първото печатно издание на "Царственик или История българска" от 1844-та година. Напукани кожени корици, окисляване и ронлива хартия са малка част от проблемите, пред които са били изправени реставраторите.

Почетното звание "Следовник на народните будители" беше връчено на Маргарита Попова, Недялко Йорданов, Камен Донев, Снежана Павлова, акад. Виталий Григоров и Йордан Караджов.

"Вашата обществена дейност и творчески път са пример за нравственост и съдържание", заяви зам.-министърът на културата.

Доайенът на българската журналистика Дамян Обрешков припомни по повод 20-годишнината на вестник "Читалищно дело", че читалищата имат задачата да обединят българите чрез културата и ценностите ни. "Това е удивителна сбирка, която е представена тук. Първо, делата, които обхващат, второ - великолепния език и трето - автори и издатели са най-добрите наши писатели. Какво по-добро от това", възкликна Обрешков. Ролята на българските читалища, според него, се повишава с всеки изминал ден, защото държавата ни се намира в труден момент и основната причина за това е демографският срив. Дамян Обрешков призова за по-голяма подкрепа на читалищната дейност и опазване на читалищните сгради.