Четиридневната експедиция в района на Шабла може да се окаже последната за научно-изследователския кораб "Академик". Причината е, че липсват средства за ремонт. Това алармира директорът на Института по океанология проф. Веселин Пейчев, цитиран от БНР.

Средствата за ремонта се търсели още от пролетта на тази година, но все още не били осигурени.

Проф. Пейчев обясни, че целта на експедицията е на първо място да се направят хидрогеоложки изследвания на морското дъно, както и да се изпитат редица технически средства.

Функционалните изпитания трябвало да се направят на изследователската мини подводница и на един дистанционно управляван апарат за подводни изследвания. Този апарат бил разработка на докторант. Трябвало също така да се отработят методиката и технологията за дълбоководни водолазни спускания на дълбочина повече от 100 метра.

Проф. Веселин Пейчев подчерта, че срокът на документите на кораба е изтекъл на 30-ти април. Той е бил удължаван три пъти. Последно е удължен до 31 декември, но за четвърти път това не можело да се случи. Пейчев обясни, че това е максимумът, тъй като нормативните документи не позволявали ново удължаване, но и техническото състояние на кораба не го позволявало.

Ако корабът "Академик" не бъде ремонтиран до края на годината, нямало да се стигне до реализация на всички международни проекти на научното звено. От Института по океанология са изпратили до Министерския съвет писмо с молба за целева субсидия.