Най-големият проблем на младите в България е системното внушаване на чувството за безсилие на цялото общество.
Тези резултатите от обществено изследване, посветено на борбата с наркотиците, оповести директорът на социологическата агенция MBMD Мира Янова, цитирана от БНР.
Проучването търси отговор на въпроса "Какво става с нашите деца през годините на преход?".

Днес – 26 юни, е Международният ден за борба с наркоманиите.

Според Янова преходът в България се е отразил много тежко както на възрастните, така и на младите в страната.

Изследването показва сериозно увеличение на наркоманиите в България. Основната причина е, че младите хора не виждат своя бъдещ път, отбеляза Янова.

Лошото е, че показваме на младите само една посока - навън от България. Но не всички могат да емигрират. Затова те се интегрират в една приятелска среда и не се интересуват от бъдещето.
-- Мира Янова
Много голяма част от младежите смятат, че забавление без наркотици е невъзможно, сочат още данните от изследването. Около 30 на сто от запитаните твърдят, че в обкръжението си имат наркозависими лица.

Проучването е направено в края на миналата година в големите градове на България сред 1000 младежи на възраст между 12 и 30 години и сред 500 родители на деца между 10 и 25 години.

17 на сто от запитаните младежи са опитали наркотици, показват цифрите на изследването.

Най-често употребяван е индийският коноп - 15 на сто, следван от марихуаната - 14 на сто, хашиш - 3 на сто.
Около 5 на сто от анкетираните са опитвали повече от едно наркотично вещество.

Изследването показва още, че наркоманията се възприема като един от най-значимите проблеми на младите хора в България. Тя е на второ място след безработицата.

Социологическото изследване бе представено в София в рамките на Кръгла маса, посветена на проблема с наркотиците, която бе организирана от фондациите "Спасение" и "Ханс Зайдел", и е направено със съдействието на програма МАТРА на Холандското правителство.