"Вашият избор да учите в български висши училища е и памет, и гордост. Чувствам ви много близки, защото сме работили за вас. Радвам се, че сте тук". С тези думи министърът на образованието и науката Меглена Кунева се обърна към студентите от българската диаспора, които учат в България.

Тя заяви, че от Министерството на образованието и науката (МОН) запазват политиката за увеличаване на студентите от български общности зад граница, съобщиха от МОН.

757 младежи от Македония, Украйна, Молдова, Сърбия, Косово и Албания бяха приети тази година в наши висши училища след мащабна кампания сред българите в чужбина, проведена от експерти в Министерство на образованието и науката. Традиционно от министерството събират всички първокурсници от диаспората, за да проучат как би могло да усъвършенства и облекчи възможностите за кандидатстване и пребиваване в България.

Министър Кунева изтъкна, че тази година приемът е увеличен от 400 на 1000 места и интересът е бил изключително голям, но все пак има незаети бройки. "Вие сте най-добрите посланици, молбата ми е да заразите с вашия ентусиазъм още младежи - да дойдат и да учат в България", апелира Кунева.

Тя изтъкна, че студентите от българските общности са изключително важни за родината. Желанието на образователния министър е, ежегодно броят на нашите сънародници зад граница, които идват да учат тук, да се увеличава.

Министърът призова студентите да се борят, да бъдат взискателни към преподавателите си и ги увери, че винаги ще имат подкрепата на екипа на МОН. По думите й, избирайки да учат в България, младежите влизат в Европейския съюз, а това за тях е отворена врата към целия свят.