В системата на българското образование има недостиг на учители по биология, математика и химия. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, цитирана от БТА.

По думите й постоянно се търсят педагози от тези специалности, но и в университетите няма желаещи да ги завършат, защото са трудни и никой не иска да учи толкова много. Такева отбеляза, че това е причината близо 2500 пенсионери да се върнат обратно в образователната система. Тя подчерта, че това е временно решение.

Според нея кадровото обезпечаване в образованието трябва да се планира. Тя посочи като вариант студентите, искащи да следват математика, да бъдат освободени от такси за обучение в университетите. Кадровото обезпечаване трябва да е трайно и стабилно, смята синдикалният лидер.

Средната възраст на педагозите към момента у нас е 52 години, изтъкна Такева. Тя заяви, че през 2025 година ще се иска ново увеличение на заплатите в системата с поне 15%.

Синдикалистът подчерта, че ще бъде повдигната и темата за удължаване на учебната година. Според нея това е наложително, за да се преподаде всичко по учебната програма и да се затвърдят знанията.

Румен Радев призова МОН да разтовари учителите от бюрокрацията

Румен Радев призова МОН да разтовари учителите от бюрокрацията

Българските учители са хората, от които започва България