Ръководството на НГДЕК - Националната гимназия по древни езици и култури се оплаква от зачестилите в последно време сигнали и проверки, които се извършват след това. Затова е и подело акция, с която да защити името си и да окаже отпор.

Вчера е проведена по този повод среща в Министерство на културата със зам.-министър Виктор Стоянов. В прессъобщението от МК изрично се посочва, че срещата е проведена по инициатива на НГДЕК, които пък преди това разпространиха и Изявление на Педагогическия съвет. Това изявление е входирано и в МК.

Според ръководството на гимназията изкуствено създадената "битка" и неприятна атмосфера пречи на нормалното протичане на работния процес и затормозява преподаватели и ученици. В изявлението на Педагогическия съвет директно за напрежението и сигналите се обвиняват бивши възпитаници и преподаватели, които в момента развиват частен бизнес и предлагат образователни услуги, явно в конкуренция на държавния лицей. Освен това, според НГДЕК, настоящи ученици, които посещават въпросните частни школи и театрални ателиета, биват настройвани срещу ръководството, другите ученици и изобщо срещу гимназията.

"Чрез настоящото изявление искаме да обърнем внимание на компетентните институции, като изискаме съдействие по недопускането на по-нататъшни целенасочени зловредни действия и влияния спрямо възпитаниците ни от външни на училището лица и организации."

Зам.-министър Виктор Стоянов е изслушал преподавателите, директора Мирела Папазова и зам.-директорите. Вече е разпореден детайлен анализ, но е настоял ръководството на институцията да възстанови спокойната атмосфера в училището.

Националната гимназия за древни езици и култури е със статут на лицей към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е едно от училищата на държавна издръжка към Министерство на културата. Въпреки престижния си статут от години периодично около гимназията възниква напрежение, в което активно участие взимат и бивши възпитаници.

Искат дисциплинарно уволнение за шефката на НГДЕК

Искат дисциплинарно уволнение за шефката на НГДЕК

На 4 април уволнените учители са имали среща