С двата български химна - „Мила Родино" и „Върви, народе възродени", и „Достойно ест" и „Многая лета" в изпълнение на хора на училището с ръководител Даниел Иванов „бездомната" Национална гимназия за древни езици и култура „Св. Константин Кирил Философ" тържествено откри новата учебна година, приютена в Аулата на Софийския университет.

Старт на годината даде директорът на НГДЕК Мариела Папазова. Поздравления към възпитаниците на гимназията бяха прочетени от името на министрите на културата Стоянович и на образованието и науката д-р Клисарска. По традиция на първия ред в Аулата бе първият и дългогодишен директор на елитното училище Гергина Тончева.

Новината, която накара залата да избухне в аплодисменти бе, че от утре учениците със свои сили и със съдействието на Столична община пристъпват към почистването на новия си временен дом - 13. СОУ „Св. св. Кирил и Методий".
Собствената сграда на Класическата в квартал „Модерно предградие" от лятото тази година е в основен ремонт. До вчера се знаеше, че учебните занятия ще се провеждат в 40. СОУ в „Люлин".

Мариела Папазова не съобщи, какво е наложило връщането към първоначалната идея НГДЕК да се настани в школото до софийския Женски пазар, за което се знае, че не е в най-доброто състояние. Директорът не се ангажира и с прогнози, колко време класиците ще останат в тази сграда.

По-късно стана ясно, че Националната гимназия за древни езици и култура „Св. Константин Кирил Философ" ще се бори да остане в центъра на София, където според директора Мариела Папазова е мястото на такъв културен център. Отдалечеността на сегашното местоположение на сградата на НГДЕК постепенно я застрашава с превръщане от елитно в обикновено квартално училище.

Днес следобед тя, заедно с представители на Министерството на културата и Столична община огледаха 13. СОУ, където засега е планирано да учат възпитаниците на гимназията до приключването на ремонта на тяхната сграда - на улица „Баба" в квартал „Модерно предградие".

Гимназисти, събрали се пред новия си дом, коментираха обаче, че училището до Женски пазар им допада много повече отколкото старото. Най-вече с местоположението си, но дори и с вътрешния интериор. Други в същото време изразиха неудовлетворение от лошото му състояние и най-вече от заобикалящата ги среда, култивирана от близостта на мултикултурното тържище. Притеснения бяха изразени и от някои родители.

13. СОУ „Св. св. Кирил и Методий" е едно от най-старите софийски училища, създадено през 1878 по инициатива на възрожденеца Никола Беловеждов и обитателите на Драс махала. Закрито е през февруари тази година. Сега от неговата база се ползва 5. вечерно СОУ „Пеньо Пенев".

Състоянието на фасадата на школото и на част от помещенията наистина е в окаяно състояние. Друга част обаче се нуждае единствено от хигиенизиране. Още днес започна обезпаразитяване на физкултурния салон и приземните помещения, където има бълхи, оставени от влезлите през изпочупените прозорци улични котки и следи от пребиваването на клошари и наркомани. Вземат се мерки и за отрязване достъпа на подобни неканени посетители. От утре ще се чистят класните стаи, с което се нагърбват преподаватели, ученици и родители-доброволци.

Запитана, защо щом е имало идея за преместване на НГДЕК в центъра, не е направен ремонт именно на сградата до Женския пазар, а е започнат такъв на старата, Папазова уточни, че обновяването е било планирано доста преди появата на такава опция. Тя предполага, че до седмица гимназията ще може да започне нормален учебен процес.