Никой не контролира и не може да контролира как се харчат парите за образование в България. Това заяви пред Bulgaria ON AIR бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов. Думите му са по повод скорошните разкрития, че месечната заплата на ректора на Югозападния университет е над 16 000 лв.

Той посочи, че в момента, в който министърът се опита да контролира, се обличат тогите и се излиза на протест, че българското образование не се финансира. Законово автономията на висшите училища е неприкосновена, отбеляза Игнатов.

По негови думи заплатата на ректорите в държавни университети е колкото възнаграждението на ректора на частни университети, като Американския колеж в Благоевград.

Проф. Игнатов посочи, че в англосаксонския свят - в университети като Кеймбридж и Оксфорд, ректорът получава до десет средни заплати за страната.

Бившият просветен министър припомни, че се готви промяна, според която ректорите ще получават съответните надбавки в зависимост от рейтинга на университета.

Той обясни, че са правени много опити, но това изисква законова промяна, като министър Красимир Вълчев е успял да се договори с ректорите да изпълнят конкретни точки, за да получат възнаграждение.

Според проф. Игнатов заплатите на преподаватели и асистентите са много ниски и е необходима реформа на системата. По негови думи е абсолютно неправилно, че ректорът трябва да има определен брой стаж, както е установено в закона.

Той заяви, че е привърженик на система, в която тези, които финансират висшите учебни заведения, избират ректора.

Според него и учениците, и студентите се нуждаят от социализация, а дистанционното обучение би спряло този процес.

Борисов давал пари за образование, без да се замисля

Борисов давал пари за образование, без да се замисля

Това, което сме обещали, го изпълняваме, подчерта премиерът