Книжовният български език е задължителен в българското училище и въпросът за отпадането на неговия задължителен характер и за каквото и да било омаловажаване на неговото значение никога не е стоял и не може да бъде поставян на дискусия.

Това се казва в официално изявление на пресцентъра на просветното министерство по повод някои публикации в медиите.

Подчертава се, че този принцип е закрепен в действащия Закон за народната просвета и е доразвит в актовете по неговото прилагане.

Той е потвърден и дори засилен в проекта на нов Закон за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка, който предстои да бъде обсъден в Народното събрание.
Този проект създава допълнителни гаранции за пълноценното използване и усвояване на книжовния български език.

Законопроектът потвърждава действащото положение, според което обучението и възпитанието на децата и учениците в системата на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка осигурява условия за усвояване на книжовния български език.

Този принцип е доразвит чрез създаването на нови разпоредби, които уреждат отделни негови конкретни проявления:

  • Въведено е категорично изискване в училищата и детските градини да се използва книжовният български език (чл. 5, ал. 1).За първи път е въведено изрично законово изискване учебниците и учебните помагала да се съставят на книжовния български език, както и да осигуряват условия за неговото усвояване (чл. 93).
  • За първи път е уредено и нормативно задължение за учителите да преподават учебния предмет на книжовния български език. (чл. 183, ал. 2).
  • Всеки учител е длъжен в общуването си с децата и учениците да използва книжовния български език, както и да ги подпомага да усвояват книжовноезиковите норми (чл. 183, ал. 2).