Увеличение на заплатите на учените от БАН не се планира за следващата година, съобщи в Пазарджик образователният министър Меглена Кунева по повод определения за 1-ви ноември протест на учените.

На този етап няма да има повече от предвидените средства за увеличение на заплатите на учените от БАН през 2017 година, заяви тя.

"Това, което ние имаме в бюджета за 2017 година, е увеличение с пет милиона лева. Много ми се иска да е повече. Виждате с колко много неща се конкурира българският бюджет. Само вчера имаше три милиона лева, които се дадоха за така наречения циклотрон. Така че убедена съм, че ако ние имаме добра икономика, ако имаме добра събираемост на данъците, тези пари ще стават повече", каза Кунева.

Увеличение с 12 милиона на бюджета на Българската академия на науките поиска председателят ѝ академик Стефан Воденичаров малко по-рано през деня. В Русе той потвърди, че недостатъчното финансиране на науката ще бъде повод за мълчаливия протест в Деня на будителите.

Бюджетът на БАН за следващата година е увеличен само с 5 млн. лева, колкото да се покрие разликата след повишаването на минималната работна заплата. Според академик Воденичаров държавата трябва да отдели за БАН около 90 млн. лева.

Ако от Нова година заплатата на един начален учител е 700 или 720 лева, заплатата на един млад учен да бъде 750 лева. За всички учени в БАН ще има една глътка въздух и те ще разберат, че държавата има нужда от тях и ги уважава, каза академик Воденичаров.