Българските деца влизат обикновено на 7-годишна възраст за пръв път в интернет. Около 10% от малчуганите влизат на 5-годишна възраст. На 4-годишна възраст влизат около 3% от децата у нас.

Това показва изследване на Националния център за безопасен интернет. То е национално представително за децата в България между 9 и 17-годишна възраст, обяви пред БНР експертът Петър Кънчев.

Ние гледаме всяко тяхно явяване в мрежата, дали е свързано с училище, с личностно развитие, или става въпрос за рисковете, пред които са изправени и как да се справят с тях.

Наблюденията показват, че децата влизат в интернет все по-рано, все по-често и по все по-мобилен начин.

"Сега най-много деца влизат на 7-годишна възраст за пръв път в мрежата. Около 10% от тях влизат на 5-годишна възраст, 3%, които влизат на 4-годишна възраст. Става въпрос за тяхната среда - ако те имат необходимите умения и подкрепа у дома и в училище, за да се справят с тези проблеми и да имат позитивно преживяване в мрежата, не би трябвало да има проблеми", обясни Кънчев.

Децата основно се интересуват от игри, музика, използване на социални мрежи. Техните интереси се променят между възрастите. По-малките се интересуват от игри, по-големите се интересуват повече от социалните мрежи. Децата влизат доста рано в социалните мрежи.

73 % от децата между 9 и 11-годишна възраст вече са в социалните мрежи, въпреки че те самите определят използването на интернет за училищни цели като второто най-ценно нещо за тях.