Депутатите облекчиха обучението на български студенти по динамика на флуидите. Те гласуваха законопроект за ратифициране на Меморандума за разбирателство между българското правителство и Институт фон Карман за динамика на флуидите (ИФК), подписан в София и в Брюксел на 20 април 2016 г.

Институтът фон Карман за динамика на флуидите е създаден през 1956 г. Той е международна научна институция за специализирано обучение и научни изследвания в областта на аеродинамиката. Първоначално той се финансира на базата на договор между Белгия и САЩ, но днес за неговата дейност допринасят 13 държави членки на НАТО: Белгия, Франция, Германия, Италия, Норвегия, Турция, Португалия, Чехия, Гърция, Румъния, Унгария, Люксембург и Исландия, чиито вноски в момента формират 25% от бюджета на института. Вноските се изчисляват на базата на вноската на съответната страна в НАТО.

Друга съществена част от финансирането на института е резултат от договори с индустриалните среди. За периода 2014-2015 г. приходите по това перо възлизат на 8 670 000 евро.

Вноската на България в бюджета на института за 2016-2017 година би била 9534.75 евро. Тази вноска ще бъде осигурена от бюджета на Министерството на образованието и науката и няма да утежни държавния бюджет.

С ратифицирането на това споразумение, български студенти и учени в областта на динамиката на флуидите ще могат при привилегировани условия да се възползват да се включват в обученията и цикъла лекции в тази научна област, който се провежда в период от 8 до 12 седмици годишно.

Институтът фон Карман има и дейности на двустранна основа. Освен това, ратифицирането на споразумението би дало възможност за финансиране на проекти на български учени по Научната програма на НАТО за мир и сигурност, както и за български принос към научния обмен между държавите-членки на НАТО в областта на физиката на флуидите.