Министерство на образованието и науката обмисля поетапно връщане в училище на учениците от 5 до 12 клас от 18 януари.

Новината съобщи образователният министър Красимир Вълчев пред журналисти в столичното 143 ОУ "Георги Бенковски", където извърши проверка на спазването на мерките и разговаря с учители в първия присъствен учебен ден след два месеца дистанционно обучение.

Министър Вълчев се надява да продължи положителната динамика на броя на заразените от COVID-19, както и на броя на хоспитализираните, за да може да се пристъпи към поетапно връщане на децата в училище или към вариант на редуване. Необходимо е да имаме една пълна работна седмица, защото данните от празничните дни не са напълно реални и показателни от гледна точка на отчетените случаи, посочи Вълчев.

Ваксинацията сред учителите ще започне според възрастта

Ваксинацията сред учителите ще започне според възрастта

Учителите са във втората група в плана за ваксинация

Следващата седмица ще бъде обсъдена възможността големите ученици от 5 до 12 клас да се върнат в училище на 18 януари. Някои допълнителни дейности ще бъдат разрешени от 11 януари като държавните изпити по професия, олимпиадите.

Има обаче вариант и ситуацията да се влоши - било заради вируса, било заради новия щам. Факт е, че през последните три-четири седмици предприетите мерки подобриха ситуацията. Те не са крайни, но от друга страна са ефективни, отбеляза Вълчев.

Той отчете, че образователната система от миналата година е в режим на превключване, сравнително дисциплинирана и реактивна система. Всеки един момент училищата са готови да превключат на единия или към другия вариант на обучение, увери образователният министър.

Голямо мнозинство от родителите подкрепя връщането на децата в училище, защото училището е среда, в която могат да трупат знания, умения и да бъдат възпитани, подчерта Вълчев. По думите му обучението в електронна среда е компенсаторна алтернатива и не може да замести присъственото обучение.

Връщането на децата от 1 до 4 клас е разумно, категоричен бе образователният министър. Има подобрение на епидемичната ситуация, но не е достатъчно, за да върнем всички ученици, но ни дава тази възможност - малките деца носят по-малък вирусен товар и в по-малка степен са преносители на вируса, обясни Красимир Вълчев.

Просветният министър отчете, че общата бройка на подадените заявления за преминаване на обучение в електронна среда е близо 1 300, а 704 деца в цялата страна остават да учат от вкъщи.

500 деца в София остават да учат от вкъщи

500 деца в София остават да учат от вкъщи

Педагогическият съвет може да въвежда допълнителните мерки

Има възможност общините временно да бъде отменен принципът на задължителност за детските градини. Това е направено за близо 50 общини, изтъкна Вълчев и напомни, че дори в пика на втората вълна на коронавирус е имало 1 200 училища от 2 400, които не са се сблъсквали с вируса.

"В цели села нямаше случаи на кооронавирус и за тях беше непонятно едно такова крайно затваряне", заяви Вълчев.

Закупени са близо 10 000 въздухо-пречистватели, голяма част от класните стаи имат такива пречистватели. Закупени са допълнителни електронни устройства, като към момента са доставени 22 000. Те нямат да бъдат използвани само при преминаване към обучение в електронна среда.

В зависимост от епидемичната ситуация ще се вземе решение за студентите. Много ми се иска и аз се чувствам длъжен да бъда гласът на образователните институции и на това по-голяма част от учениците и студентите да се върнат в училище, каза още Красимир Вълчев.

Вълчев очаква поне 35 000 учители да се ваксинират

Вълчев очаква поне 35 000 учители да се ваксинират

Вълчев призова учителите да вярват и възпитават децата да вярват в науката