Училището може да има своя собствена политика по отношение на носенето на маски. Учителят може да внесе свое предложение в това отношение и Педагогическият съвет да приеме решение. Това обяви началникът на РУО-София Ваня Кастрева в ефира на Нова телевизия.

Тя поясни, че всяко учебно заведение е свободно да въведе допълнителни предпазни мерки - например в 51-во училище "Елисавета Багряна" в София връщането на учениците от I до IV клас става с намалени с 5 минути часове и съответно 5 минути по-дълги междучасия, за да може децата повече време да са на въздух.

Кастрева посочи, че в София близо 500 деца от 1 до 4 клас ще останат да учат от вкъщи, а за цялата страната те са малко над 700.

Ученици в община Болярово не могат да учат онлайн заради липса на интернет

Ученици в община Болярово не могат да учат онлайн заради липса на интернет

Кметът е информирал институциите

Що се отнася до това дали учителят се води контактно лице в случай на заразен ученик, Кастрева заяви, че по данни на платформата карантинирани са само 17 учители в детски градини, които се водят контактни. Все още се коментира дали едно изкарало COVID-19 дете може да не излиза в карантина, ако след това бъде отчетено като контактно лице. Здравните власти трябва да кажат, обясни беше Кастрева.