Училищните бюфети и столове, които не са изпълнили предписанията на РИОКОЗ относно наредбите за здравословното хранене на учениците, от днес ще бъдат глобявани.

За това предупредиха от РИОКОЗ.
Гратисният срок, даден от здравното министерство, бе съкратен с един месец, защото повечето от търговците вече спазват наредбата и са привели обектите си според изискванията.

За нередовните обаче санкциите ще са до 600 лева за физически и до 2000 лева за юридическите лица.

Припомняме, нови правила за продажбата на храни в училищните столове въведе Министерството на здравеопазването от 15-ти септември с наредба №37.

Шоколадовите и захарни изделия, чипсът и газираните напитки, шоколадови изделия, сухи супи и бульони няма да се продават в училищните бюфети. Ограничава се също използването на мазнини, на захар и сол в училищните бюфети и столове.

Има задължително изискване за млечните продукти да със съдържание на мазнини до 2%и да нямат добавени растителни мазнини. Айрянът в училищата не трябва да съдържа сол.

Разрешена е консумацията на бутилирани изворни и трапезни води, на 100-процентните натурални плодови и зеленчукови сокове, на плодовите и на плодово-зеленчуковите нектари, в които съдържанието на дизахариди не превишава 20 на сто от общата маса на продукта.

Наблюденията обаче показват, че учениците в междучасията излизат извън училището и си купуват точно забранените от наредбата храни от съседните магазини за хранителни стоки.

Режимът на здравословно хранене в училищата трябва да включва предлагането на пълнозърнест хляб два пъти седмично, както и на пълнозърнести макаронени изделия - макарони, юфка, спагети или закуски на зърнена основа, най-малко един път седмично.

Новата наредба предвижда един път в седмицата на учениците да се предлага риба, а птичето месо задължително да е без кожа. Телешкото, свинското и агнешкото месо трябва да са без видими мазнини, а колбасите вече се изключват като вариант за основно ястие.

Според ведомството така се въвеждат изискванията за осигуряване на здравословното хранене в училищата.

На разпоредбите се противопоставиха търговците, които са спечелили конкурси за училищните лавки и столове. Според тях с ограниченията те ще бъдат ощетени, тъй като първоначалните условия на договора са различни, а оборотите им ще паднат под критичния минимум.