"Ранобудните студенти" не отменят окупацията на Софийския университет, както беше съобщено по-рано.

В съобщение в профила си във "Фейсбук", те призоваха да се спрат спекулациите по тази тема.

Днес (вчера, бел.ред) цял ден е било обсъждано как да продължи окупацията и е решено лекциите да бъдат възобновени.

"Окупаторите" ще се пренесат в Аулата на СУ.

В своя декларация, разпространена часове по-късно след това съобщение, те изразяват разбирането си към колегите си, които са притеснени от прекъсването на учебния процес и търпят негативи от продължаващата седмици наред окупация.

Софийски университет, пишат те,"за разлика от недосегаемото, опасано с черни барикади Народно събрание, което остава недостъпно за своите граждани, винаги е бил с отворени врати за своите студенти".

Ранобудните настояват, че не се делят от останалите студенти, а от хората, срещу които протестират.

Те призовават всички студенти и преподаватели, които ги подкрепят, да се присъединят към тях на общостудентски протест в сряда от 11 часа пред Народното събрание.

В сряда ще се проведе и митингът на КНСБ и отсега организаторите са заявили, че няма да се допускат други протестиращи и политически изказвания.

Ранобудните предупреждават, че няма да се толерират провокации и ако последват такива, то Ректоратът отново ще бъде затворен.

„Продължаваме окупационните действия, каним колегите на лекции.В крайна сметка надделя мнението, че ние защитаваме ценности и не можем повече да възпрепятстваме колегите си да ходят на лекции”, обясни по-рано снощи един от ранобудните.

Оттук-нататък Ранобудните студенти декларират, че ще продължат да бъдат активни участници в протестните действия.

Ще продължим да критикуваме правителството на Пламен Орешарски. Остава нощната охрана на университета”, уточни Цалов.

Окупацията на СУ започна в края на октомври, като от зала 272 обхвана цялата сграда на Ректората.

Студентите в началото допускаха явяващи се на изпити колеги, но ядосани от опитите за провокации обавиха, че никой няма да влиза вътре.