Оспорвано състезание между осемте най-добри отбора от цялата страна се проведе тази събота и неделя в Американския колеж в София.
Отборите бяха от математически и езикови гимназии от Велико Търново, Русе, Бургас, Шумен, Враца и София.
Решителният двубой се състоя в неделя на 27 февруари между отборите финалисти от математическата гимназия в Шумен, математическата гимназия от Велико Търново и Американския колеж в София и бе спечелен от учениците от столицата.

Сред официалните лица на церемонията по награждаването на победителите присъстваха Василка Николова, началник на Регионалния инспекторат – София, доценти и научни сътрудници от БАН и Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.
Когато получих списъка с условията на задачите констатирах, че решенията им изискват изключително сериозна теоретична подготовка, защото това бяха задачи много тежки за гимназиалния курс. За някои от тях дори и аз нямах отговор, заяви проф. Тончев, заместник-председател на Съюза на физиците в България.

Отборът по физика на Американския колеж започва усилена подготовка за представянето си на 18-ия Международен турнир на младите физици (IYPT), който ще се проведе от 14 до 21 юли във Винтертур, Швейцария.

Това е най-престижното международно състезание по физика за ученици. Обявен е за Световна купа по физика. Турнирът е уникален с това, че отборите влизат в “битки” по предварително формулирани от Международния организационен комитет задачи.

Работният език на турнира е английски. В рамките на година те подготвят своите презентации, като провеждат експерименти, обработват данни, анализират грешки и създават теоретични модели. Затова турнирът е изключително атрактивен за публиката.

Отборът на Американския колеж е изправен пред предизвикателството да защити завоюваното от миналата година трето място в света.