МатуриНародното събрание прие окончателно промените в законите за народната просвета и за професионалното образование и обучение, с които отмени матурите за випуск 2003 в езиковите училища, техникумите, и професионалните гимназии.

Матурите по български език и литература ще се провеждат в два равностойни изпитни варианта, по програми, разработени по учебното съдържание, изучавано в задължителната подготовка съгласно учебния план. Учениците ще полагат държавен зрелостен изпит само по избрания от тях изпитен вариант.

Втората матура по избран от зрелостниците учебен предмет ще се провежда по изпитната програма, също по обема на задължителните знания за горния курс.

Учениците, постъпили в ІХ клас през учебната 1999/2000 година, в това число и постъпилите в езикови гимназии, професионални училища и техникуми година по-рано ще се дипломират без да полагат задължителни държавни зрелостни изпити. Те ще могат да се явяват на матура по желание – ако искат да проверят знанията си или ако им е необходимо за кандидатстване във ВУЗ.