"Не плачем за повече пари, искаме малко по-пропорционално разпределение на средствата", заяви ректорът на УНСС професор Стати Статев. Според него в момента висшето ни образование прилича на публично-частно партньорство.

В Техническия университет се състоя Национална дискусия по въпросите на висшето образование с широко участие.

Националните синдикати искат по-голям бюджет за образованието, най-малко 4 - 4,5% от БВП. Тези искания представи Лиляна Вълчева - председател на Синдиката за висше образование и наука към КНСБ по време на среща с министъра на образованието Николай Милошев и ръководства на университети в България.

От синдикатите предложиха предоговаряне при финансирането на професионалните направления във ВУЗ-овете, за което са нужни инвестиции от 67,5 млн. лева.

„Проблеми явно има, те са се натрупвали в годините", коментира просветният министър Николай Милошев. Той обеща да не търси виновни, а да се направят разумните стъпки за висшето образование.

Държавата е в затруднено положение, призна той. Милошев съобщи, че МОМН дава 1 милион лева за подпомагане на социално слабите, но изтъкна, че от другите ведомства е взето повече. „Аз го тълкувам това като реверанс към нас", доволен е министърът.

„В сферата на образованието и науката държавата е длъжник, голям длъжник", смята още министърът на образованието. „Нашите оръжия са мисълта и словото", посочи той и изрази убеденост, че с тези оръжия на масата на преговорите може да се намери някакво решение. „Дайте да си избистрим позициите", настоя той.

Милошев е на мнение, че проблемите в сектор „Образование" са заради системното недофинансиране. Парите никога не достигат, изтъкна той.
Образователният министър обаче обеща да се бори в МС за повече пари за образованието и е оптимист, че може да успее, тъй като голяма част от служебните министри са от сферата на науката. Финансовият министър Калин Христов пък е възпитаник на ректора на УНСС професор Стати Статев.

Антон Шотаров - председател на студентския съвет към УНСС, изтъкна, че промяната е нужна.
693 лева дава държавата годишно за един бъдещ икономист, стана ясно от справката му. Според него всички студенти трябва да са еднакво субсидирани.
Припомняме, преди ден Академичният съвет на СУ поиска този базов норматив да се вдигне до 963 лева, колкото е бил през 2009 година.

Яна Вангелова от студентските съвети също изрази задоволството си от днешната среща и призова всички да седнат на една маса и да намерят решения. „Решенията се намират в диалог", категорична е Вангелова.
Не се притеснявайте, успокои я образователният министър Николай Милошев и изтъкна, че ще има среща със студентите, на която ще чуе техните проблеми и решения.

И пред медиите Антон Шотаров заяви, че не е редно държавата да субсидира по различен начин студенти, на които се преподава по един и същи начин и които учат в едни и същи стаи.
Шотаров учи МИО и е субсидиран с 693 лева. Други специалности са субсидирани с над 1000 лева.

Има „бъг" в системата, смята и просветният министър. Според него трябва да се преосмисли делът на държавата и студента в определянето на студентските такси в посока 1/3 към 2/3.

Той обаче признава, че няма пари в държавата. Разбира и ректора на УНСС, че му се налага тази година да увеличи таксите, защото миналата година не е предприел тази стъпка.
Николай Милошев обеща да разговаря с всеки ректор в търсене на решение.