Професионална гимназия по облекло "Кн. Мария Луиза" отбелязва 125 години от създаването си. Училището се гордее с историята си на първото девическо професионално училище в България, което е давало знания и професия на българката.

Основано е през 1893 год. по инициатива на благотворително дружество "Майка", председателствано от видните български общественички Йорданка Филаретова и Екатерина Каравелова. Дружеството "Майка" е една от най-активните женски възрожденски организации, която след Освобождението става еталон за благотворителност и обществена изява, притегателен център за обществена изява на жените, а членуването в него е престижно. Откриването на първото девическо училище става под патронажа на княгиня Мария Луиза и приема нейното име.

Самото училище "Кн. Мария Луиза" започва своя живот, след като дружеството закупува два терена в центъра на София и построява собствена модерна за времето си сграда. През годините няколко пъти се е налагало да се прави преустройство, за да може гимназията да приеме всички желаещи.
Училището разкрива три профила: шев на горни, на долни дрехи и готварство, като курсът за горни дрехи е тригодишен и е единствен в страната. Малко по-късно се открива отделение за изработка на шапки и цветарство и бродерия.

В своята 125 годишна история училището създава неоспорими традиции в общообразователната и професионалната подготовка. специалностите, които се изучават в гимназията са привлекателни и перспективни за младите хора - "Моден дизайн", "Дизайнер", "Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил", "Моделиер -технолог на облекло". Училището и днес продължава традициите, заложени още от по-миналия век, и продължава чуждоезиковото обучение с английски и френски език. В последните години изключително привлекателна за младите хора е специалността "Сценичен костюм", съчетана с цветознание и компютърна 2D и 3D графика.

Учениците на ПГО "Княгиня Мария Луиза" ежегодно заемат и първите места в конкурсите и състезанията между професионалните училища в страната сред които и "Млади таланти в модата", организирано от МОН.

Своите 125 години професионалната гимназия ще отбележи под патронажа на президента Румен Радев.

Тържеството ще се проведе на 21 ноември от 18 часа в залата на Военна академия "Г. С Раковски" в столицата, където ще можете да видите и какво са сътворили както настоящите ученици, така и бивши такива, които са поели вече отдавна по собствения път на дизайнери.

Снимка 390335

Източник: news.bg