Няма по-голяма гордост от това да си президент на просветен и образован народ. Няма по-голяма сила от силата на знанието, още повече, когато светът се е засилил към икономика на знанието. Няма по-голяма опасност от тази политици да дрънкат оръжие и да създават изкуствено напрежение, за да ни върнат сто години назад във време на жертви и братоубийствени войни. С тези думи държавният глава се обърна към събралите се в Аулата на СУ студенти, преподаватели и гости в началото на първата Национална олимпийска конференция по природни науки и иновации, на която Росен Плевнелиев е патрон.

Президентът награди учители, обучители и ръководители на олимпийските отбори на страната за изключителни заслуги в подготовката на ученици, носители на медали от олимпиади по природни науки.

Едно нещо е сигурно като резултат от настоящата криза - светът ще ускори своето развитие към зелена икономика на знанието, посочи Плевнелиев. Това според него е огромен шанс за България да се позиционира на пътя на новата икономика и технологии.

Днес се говори за третата индустриална революция. Това е най-голямата бизнес възможност, която някога се е отваряла на планетата", категоричен бе той. Фабриките на бъдещето тепърва ще се случват някъде и защо това да не бъде България, попита държавният глава и прогнозира, че в следващите десетилетия технологиите ще променят тотално начина, по който живеем, правим бизнес, пазаруваме и т.н.

Пред студенти и преподаватели Росен Плевнелиев дори коментира, че ни очаква първата интелигентна къща, която ще може да се топли от най-естествения източник на топлина - човешкото тяло. Очакват ни още първите интелигентни коли, които да се управляват изцяло през интернет и други революционни иновации, сподели Плевнелиев.

Горд съм, че можем със самочувствие да кажем - тук е бъдещето", поздрави държавният глава студенти и преподаватели за над 680 извоювани олимпийски медали по природни науки. Вие давате урок по постоянство, трудолюбие и просветеност, обяви той и обеща, че ще продължи да спазва своя ангажимент за иницииране на диалог между науката, бизнеса и университетските среди.