Президентът Росен Плевнелиев посети 2 от институтите на БАН - Института по органична химия с Център по фитохимия и Института по металознание, технологии и съоръжения с Център по хидроаеродинамика - и лично се увери в потенциала на продуктите и технологиите, които се създават от родните ни учени.

Плевнелиев заяви, че е останал възхитен от световното ниво на качеството, с което работят специалистите в БАН и не пропусна да отбележи, че той упорито ще съдейства за отпускане на 14 милиона лева за развитие на институтите по тригодишната програма на БАН за развитие.

Държавният глава допълни, че така ще се получи интегриране на научната дейност с програмата „България 2020" и по този начин ще имаме по-големи възможности да стимулираме изследователската дейност в рамките на страната.

По въпроса за финансирането на Роженската обсерватория, която от безпаричие е пред затваряне, Пленелиев гарантира, че проблемът не е пренебрегнат и ще се направи всичко възмножно за скорошно набавяне на необходимите средства за реиновация и поддръжка.