60 748 ученици да се обучават в 2333 паралелки предвижда държавният план-прием за VIII клас за 2017-2018 година. Предвижданията са 60 748 ученици да се обучават в 2333 паралелки, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Предвижда се да има 1185 профилирани паралелки и 1139 професионални паралелки.

Единствено тази година учениците, завършили основно образование в VII и VIII клас, могат да кандидатстват в държавния план-прием. Той определя местата, на които се приемат ученици в паралелките за професионална подготовка в професионалните и в профилираните гимназии, в средните и в обединените училища.

Планът утвърждава също профилите и специалностите от професии и паралелки, както и формите на обучение - дневна, вечерна, задочна и дуална система. За първа година план-прием ще има и в V клас в профилирани гимназии с профил "Математика" и "Природни науки".

Анализът на МОН посочи, че през миналата 2015/2016 учебна година броят на завършващите VII клас намалява в сравнение с предходната с 1032 ученици.

През настоящата учебна година има увеличение. В София-град има най-много ученици и броят им се увеличава с всяка следваща година. Намаляват учениците, които завършват VII клас, в областите Ямбол, Силистра, Русе, Разград, Пловдив, Видин и Габрово.

Най-много паралелки за прием по профили са утвърдени по "Чужди езици", следвани от "Софтуерни и хардуерни науки", а най-малко - по "Изобразително изкуство" и "Музика".

Намалява и броят на учениците, които завършват VIII клас. Такава тенденция има в областите Ямбол, Търговище, Шумен, Хасково, София-област, Русе, Пловдив, Кюстендил, Кърджали и Добрич. В София-град и тук завършващите са най-много и броят им постоянно расте.