Учебната година няма да бъде открита, ако правителството не приеме исканията за по-високи заплати на учителите.

Това заяви Крум Крумов, председател на учителския синдикат към КТ „Подкрепа".

"Хората не могат да търпят повече тези ниски заплати. Ние сме смешни в Европа", коментира Крумов, като допълни, че дори в Албания педагогическите кадри получават повече, а Румъния отдавна ни е отминала в пъти по отношение на учителските заплати.

По данни на синдиката средната заплата на българските учители е 342 лв.
От „Подкрепа" продължават да настояват за 100% увеличение на заплащането.

В случай че не бъде постигнато споразумение с правителството, на 15 септември учителите ще бъдат на работните си места, но учебната година няма да бъде открита, стана ясно преди заседанието на учителския синдикат към „Подкрепа", което започна в централата на КТ.

Синдикалистите обсъждат и резервни варианти. По думите на Крум Крумов, ако например първият срок не бъде приключен, учебната година също няма да бъде завършена.

Той категорично отхвърли идеята на образователния министър Даниел Вълчев учителите по своя преценка да намаляват щатния персонал на училищата за сметка на увеличаване на заплатите.
„Няма излишни учители. Там, където поради демографския срив децата са по-малко, си отиват по един-двама учители. Но като цяло нямо основание за съкращения", коментира председателят на синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа".

Окончателното решение затова дали учебната година ще започне със стачка ще бъде взето с участието на представители на учителските синдикални организации от цялата страна.

Припомняме, становището на премиера Станишев е категорично - правителството няма да се поддава на натиск за по-високи заплати.
От своя страна просветният министър Даниел Вълчев заяви в края на миналия месец, че правителството ще излезе с модел за увеличаване на учителските заплати до края на мандата си.
Увеличението няма да бъде 100%, както призовават синдикатите, посочи Вълчев и призова синдикалните лидери да не провалят началото на учебната година.
Той подчерта, че 15 септември не е дата за социални протести.