Спешно трябва да се финализира реформата с приобщаващото образование, с новата структура, за да може училището да може да реагира адекватно на потребностите на всяко едно дете и на всеки един ученик.
Това заяви за News.bg  председателят на образователната комисия в 43-ото Народно събрание Милена Дамянова.

Според нея крайно време е да се приеме Закона за предучилищно и училищно образование. Това ще даде от своя страна промяна на учебните планове и програми.

Реформата в България за съжаление се дебатира повече от десетилетие, някак си все нямаме волята да предприемем конкретни стъпки към промени, нямаме волята да се променим и в крайна сметка от това страдат децата ни, смята Дамянова. Затова и за пореден път управляващите внасят в парламента Закона за предучилищното и училищно образование.

Нямаме време и бавенето, което се случва в България, е престъпление към децата, категорична бе тя. По отношение на съдържанието на учебниците, Милена Дамянова обясни, че първо трябва да се променят учебните програми.

Докато учебните програми не се осъвременят, не се насочат към умения, не бъдат насочени към усвояване на компетентностите на XXI век, не дадат възможност на учителите да развиват критичното мислене на децата, няма как да имаме по-добри резултати, смятат председателят на образователната парламентарна комисия.

За да се променят обаче учебните програми трябва да се приеме закона. ГЕРБ предлагат в него  учебното съдържание да се базира на ключовите компетентности. Мнозинството се надява промените да станат факт възможно най-скоро.

Няколко пъти ЕК ни отправя препоръки за приемането на този закон. В края на 2013 България получи „слаб 2" за нехайството си по отношение на реформите в образованието, колко пъти трябва Европа да ни каже, че трябва да се променим, за да осъзнаем, че наистина имаме нужда от промяна, изтъкна Милена Дамянова. Реформата трябва да се случи, допълни тя. Ако законът се приеме, промените ще влязат в сила от учебната 2016-2017.

Системата трябва да се нагоди към потребностите на децата, по думите на председателя на образователната комисия.

По отношение на мотивацията на учителите да остават в системата, Милена Дамянова сподели, че е разговаряла с млади учители и се оказва, че не финансовата страна е мотивираща. Младият човек иска да бъде свободен в училище, той не иска и не обича да бъде поставян в рамка, той иска да има възможност да експериментира, иска да има възможност да прилага иновации, подчерта тя.

Сега системата така е конструирана, че тя само изисква от българския учител. Тя не му дава свободата да избере начините, програмите, средствата, с които да постигне определени резултати, изтъкна Дамянова. Сега учителят е пристиснат до стената и не може да прилага иновативни методи на преподаване. Затова и в новия закон се дава повече свобода на учителя.