Правителството прие изменения в постановлението за таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2010 г.-2011г.

Новият документ е разработен в отговор на допълнително постъпили предложения от Софийския университет „Св. Климент Охридски", Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий", Техническия университет - гр. Варна, и Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров" - гр. София.

Припомняме, преди няколко дни студенти протестираха срещу високите такси, които заплащат за обучението си и които не съответстват на получаването обучение.

Предложенията имат за цел намаляване на утвърдени вече такси.

Промяната се налага с оглед създалата се финансова криза в страната и затрудненото положение на студентите относно заплащането на по-високите такси за професионалните направления "Музикално и танцово изкуство", "Театрално и филмово изкуство", "Теория на изкуствата", "Изобразителни изкуства", "Здравни грижи" и „Медицина".

Предложенията за такси постъпват от ръководствата на висшите училища и само се утвърждават от Министерския съвет.

Правителството не утвърдитаксите за обучение на докторанти и специализанти в специалности „Медицина", „Фармация" и „Дентална медицина" на Софийския университет, тъй като те са няколко пъти по-високи от таксите за обучение в другите медицински университети.