Правителството при актуализиран план за действие по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Актуализацията в плана за действие се налага заради констатациите в предварителния одитен доклад на Европейската комисия, според който у нас е регистриран напредък както в изпълнение на Плана за действие, така и в отделянето на Управляващия орган в самостоятелна изпълнителна агенция, което ще доведе до пълно съответствие на системите за управление и контрол.

Нова агенция ръководи програмата „Наука и образование за интелигентен растеж”

Нова агенция ръководи програмата „Наука и образование за интелигентен растеж”

Министрите одобриха и устройствения й правилник

В края на месец април одитна мисия на генералните дирекции на ЕК "Регионална и урбанистична политика" и "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" изготви предварителен одитен доклад. По този доклад беше приет План за действие, а над 90% от мерките, заложени в него, към момента вече са изпълнени.

Предприети са и сериозни действия във връзка с най-критичната констатация на одитния доклад, а именно - гарантиране разделянето на функциите между Управляващия орган на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" и МОН като конкретен бенефициент по проектите, финансирани от програмата.

МОН има план за размразяване на европарите за наука

МОН има план за размразяване на европарите за наука

Одобрени са 14 мерки

Според правителството най-ключово в предприетите действия е това, че Управляващият орган се отделя в самостоятелно звено, Изпълнителна агенция "Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж", което в най-висока степен ще гарантира неговата функционална независимост.