В писмо до учителските синдикати министърът на образованието Даниел Вълчев изказва своето разочарование от факта, че стачкуващите учители са отхвърлили предложеното от правителството споразумение за прекратяване на стачката в сфретата на образованието.

В писмото на министъра се подчертава, че дългите и трудни преговори в петък 26 октомври са завършили с обединение около проект за споразумение, в който се отразяват разбиранията и на двете страни - министерството на образованието и правителството и синдикатите.

"В огромната част от българското общество се създаде очакване, че още във вторник децата ще се върнат в училище", се посочва в писмото на Даниел Вълчев.

Образователният министър посочва, че е учуден от днешната реакция на регионалните стачни комитети, която се дължи и на агитация от страна на синдикални лидери по време на почивните дни.
„Такова поведение поставя редица въпроси относно неговите истински мотиви. Различни въпроси възникват и във връзка с начина на допитване до заетите в училищното образование, още повече, че по данни на РИО към 16 часа днес в състояние на ефективни стачни действия са били едва 30 % от тях", се казва още в писмото.

Министър Даниел Вълчев посочва, че правителството ще продължи да търси консенсус и няма да се откаже от диалога, за да се постигне изход от създалата се ситуация. В писмото се посочва обаче, че кабинетът ще обсъди ситуацията в сряда.


Според информация на регионалните инспекторани по образование, в справка изпратена до медиите от МОН, се посочва, че към 16 часа на 29.10.2007 г. броят на ефективно стачкуващите училище е 40%, а от заетите в сферата на училищното образование в страната в действителност е по-нисък (30 %), защото в обявените училища не стачкува целия педагогически персонал.