20% свободен прием в частните училища и детски градини предлагат от Реформаторския блок с промени в Закона за предучилищното и училищно образование.

Това ще се отнася за частни учебни заведения, които се включат в държавното финансиране, а бонусът ще се ползва от деца със специални образователни потребности и деца таланти.

Това обаче все още е предложение, а самите текстове за държавното финансиране на частните училища и детски градини все още се отлагат от ресорната парламентарна комисия до намиране на консенсус.

Обсъждали се всички предложения с Министерство на образованието и науката. Текстът трябва да бъде сравнително консенсусен, заяви председателят на образователната комисия в НС Милена Дамянова.

Иначе идеята на реформаторите е тези деца да не плащат такса за частно учебно заведение, ако съответната образователна институция е приела държавното финансиране. Децата не са частни или държавни, те са деца на България, подчерта Дамянова.

Днес депутатите решиха 10 брутни заплати да получават учители при пенсиониране, а по-рано одобриха и предложението в закона да е записано и родителите да са задължени да проявяват уважение към педагогическите кадри.