303 абитуриенти ще са гости на традиционния абитуриентски бал за деца, лишени от родителска грижа, който се организира от президентската институция.  

Те са от 59 специализирани домове за деца в страната.

Балът ще се състои на 28 май в Дом №2 на резиденция "Бояна", съобщиха от президентството. Същият ден ще се състои и младежка трудова борса, която държавният глава ще открие.  

Новото през тази година е, че трудовата и образователна борса ще бъде по-ефективна и по-мобилна, уверяват от президентството. Очаква се по време на борсата и след това на младежите да бъдат предложени близо 200 работни места.

Осигурените по споразумението между президентството и социалното министерство средства ще позволят до края на тази година над 260 младежи да се обучат и придобият професионална квалификация, да стажуват и да започнат постоянна работа.

Предстои и безплатното обучение за придобиване на професионална квалификация.

По този начин ще бъде предоставена възможност за достъпно обучение на абитуриентите, за да усвоят нова професия, да повишат квалификацията си и компютърната си грамотност.

Ще бъде дадена възможност и за стажуване до три месеца при конкретен работодател, на когото ще бъдат възстановени изплатените средства за заплата, социални и здравни осигуровки на младежите за целия период на стажа.

За насърчаване на работодателите, наели на работа за най-малко 24 месеца младежи, възпитаници на домовете и завършващи средно образование през 2009 г., ще бъдат възстановени изплатените средства за трудовото възнаграждение, социалните и здравните осигуровки през първата година на договора.

След официалното откриване на младежката борса президентът и съпругата му, заедно с директора на защитено жилище "Заедно" Гергана Пожарски и един от абитуриентите ще засадят живи скулптури, наречени  "Жълъди на мира".

Те са изпратени на световни лидери, сред които и българския президент, от Йоко Оно.  40 години след като тя и съпругът й Джон Ленън отправят за първи път молба до тогавашните държавни ръководители да засадят жълъди като "семена на мира".През тази година съпругата на Джон Ленън подновява инициативата.

"Надявам се за ги засадите, така че жълъдите да израснат като два силни дъба, за да има световен мир",пише Йоко Оно в посланието си до президента Георги Първанов.    

След провеждането на борсата президентската двойка ще се срещне с директорите на домовете за деца.

За празничното настроение на младежите ще се погрижат Слави Трифонов и Ку-Ку Бенд. С участие ще се извяват и Деси Добрева, Даниел Спасов, "Ева квартет", група "Булгара", Глория, Анелия, DJ Тишо.