Приемната грижа си отвоюва все повече място в родната действителност. Това е изводът на Националната асоциация "Приемна грижа", представен на пресконференция днес.

Според направено от "Галъп интернешънъл" проучване е станало ясно, че все повече български граждани са наясно с това какво представлява приемната грижа. Увеличил се е и броят на онези, които твърдят, че биха били склонни да станат приемни родители.

Въпреки това обаче статистиката сочи, че доста хора все още имат сериозни притеснения по въпроса. Запитани за условията, при които биха станали приемни родители, 33% от респондентите са заявили, че е важно детето, което приемат, да няма увреждания или заболявания.

31% пък държат на това сами да изберат от какъв етнос да бъде детето, както и какви да бъдат възрастта и полът му.

Семействата, които вече полагат приемна грижа за малчугани, изтъкват като свои основни проблеми привързването към децата и трудността да се разделят с тях, етническите предразсъдъци, с които се сблъскват, както и не приемащата среда на училищата и детските градини.

На пресконференцията стана ясно, че много приемни семейства се оплакват от това, че настаняват при тях деца почти без никаква информация за здравословното им състояние. Има случаи, в които деца със сериозни заболявания, са настанявани в приемни семейства с абсолютно празен медицински картон и така хората дори нямат представа, че трябва да се извършва лечение и да се следят определени здравни показатели.

В рамките на проучването от асоциацията са установили и че много приемни семейства се оплакват от преднамерено грубо отношение от страна на социалните работници към тях. Доста приемни родители се жалват, че именно социалните работници пречат на развитието на приемната грижа.

От националната асоциация за приемна грижа излизат със свое предложение, което да увеличи сигурността на приемните семейства и то е свързано с въвеждане на трудов договор за надомна работа от страна на онези, които желая да наемат приемни семейства - общините. От асоциацията предлагат като изискване за приемните родители да бъде въведено завършено средно образование, както и наличие на професионална квалификация.

Освен това те искат категоризация на квалифицираната грижа за групи деца: в конфликт със закона, деца с увреждания, бебета и непълнолетни родилки, които по закон също са деца.

Елена Атанасова, която се грижи за две циганчета на 9 и 10 години, даде личен пример, като обясни своята мотивация за стане приемен родител. По думите й това е вид помощ за цялото общество, защото така децата израстват в стабилна среда и не стават част от криминалния контингент, след като излязат от социалните домове.
Разчувствана до сълзи, тя сподели, че едно от приемните й деца й е разказало как според него хората стават престъпници, когато са сами.

По думите на Атанасова е редно обществото да помага на такива деца, за да ги интегрира като достойна и полезна част от обществото.