Трябва да си платим на задкулисието, за да си позволим нормално съществуване в тази държава. От това се оплакаха от Европейския политехнически университет.

Европейския политехнически униврситет (ЕПУ) алармира за задкулисие между директор Дирекция "Висше образование" Мария Фъртунова към Министерството на образованието (МОН), бившия образователен министър Анелия Клисарова и Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА), начело с проф. Боян Биолчев.

Президентът на ЕПУ Тошко Кръстев обяви, че през последната година са се акумулирали  и манипулирали няколко основни пункта. Първата лъжа била, че университетът няма акредитация.

"ЕПУ е най-новата институция в България и за разлика от всички други вузове, които са имали 5 години да се приведат към Закона за висшето образование, ние сме първият университет, създаден по него и получил само 2 години, за да премине институционална акредитация", аргументира се той. Университетът е изпълнил всички указания, както от Националната агенция за оценяване и акредитация, така и от всички органи, касаещи висшето образование.

ЕПУ води дела дела срещу дирекция "Висше образование" на МОН за това, че са направили "мълчалив отказ" на над 150 чуждестранни студенти  да влязат в страната, за да се обучават.

Кръстев се възмути от това, че председателят на НАОА е говорил в публичното пространство, че университетът имал слаба оценка, няма да му бъдат дадени програмни акредитации. Всичко това, според Кръстев, се е случило, за да бъдат подпомогнати делата срещу МОН.

На 5 юни университетът получил отрицателна оценка за разкриването на направление "Информатика и компютърни науки". Аргументите били свързани с липса на материално-техническа база и преподаватели. Отказите и мотивите са на 90% са "копи-пейст", смятат от ЕПУ. Те се възмуиха, че Клисарова в доклад е подвела МС, заявявайки, че  всички професионални направления са отказани за разкриване в университета и поради това предлага да отпаднат от списъка за прием за учебната 2013-2014 г. Същевременно някои от процедурите още не са се били провели.

ЕПУ изпраща писмо до служебния министър на образованието на 1 септември, в което посочва, че университетът има акредитация до 10 май 2016 г. Няма по света институция, която да има институционална акредитация и да няма право да обучава, се възмутиха представителите на университета.

Лъжа, според Кръстев е, че ЕПУ няма собствена сграда и база, тъй като, ако не са имали такива, съответно не биха получили и институционална акредитация.

"Хора, които не искат никой да влезе, за да наруши спокойствието и механизма, които те са си създали, за да имат добър имидж", коментира зам.-ректорът на ЕПУ доц. Антоанета Христова. По думите й, въпросната тройка отговаря на въпроса "кой?" в момента.  Според Христова министрите на образованието са различни, но те винаги са се опитвали да удовлетворяват лобистки интереси.

От своя страна проф. Биолчев пък се опитвал да угоди на министръа, за да си запази позицията, а Фъртунова  иска да бъде поканена в съвета на настоятелите на ЕПУ. Всеки от играчите в тази тройка има свой мотив, смята Христова. Затова тя се надява най-накрая на "свестен" министър на образованието, който да направи реформа.

"На върха на тази НАОА е човек, който си е позволил втори път да продължава да не привежда агенцията в изискванията на Европа", коментира тя и допълни, че  той веднага трябва да си подаде оставката. "В България има много хора, чийто имидж е един балон и може би е време този балон да се спука", заяви зам.-ректорът на ЕПУ.

Президентът на ЕПУ д-р Тошко Кръстев настоя  новият министър на образованието да предприеме мерки по закриване на НАОА и за създаване на нови агенции, отговарящи на европейските стандарти.

Ректорът на ЕПУ проф. Иван Петков  изтъкна, че в университета са проведени 32 конкурса за преподаватели и там се назначават млади хора. Той се е срещнал с директори на средни училища в Перник с близък профил до този на ЕПУ и ще им предоставят достъп до лабораториите на университета.  "Искаме да изпълним със съдържание тази триосна директива "Средно образование - висше образование - бизнес", коментира той.

От ЕПУ коментираха и въпроса за ниската оценка на университета, която е 4.01. Университетът е получил 0 точки поради липсата на завършили студенти. ЕПУ е получил  и друга забележка - че не е в конкурентната среда на бъгларския пазар.

Около 90 души от студентите са чужденци. Университетът е англоезичен и не сме на българския пазар, подчертаха академиците.  Въпреки, че НАОА им е дала 5 години за изпълнение на препоръките, впоследствие е скъсила срока на 2 години.

Проф Христо Христов, почетен ректор и ръководител на Комисията по акредитаия на ЕПУ  обясни, че университетът много силно се придържа към това, което ЕК препоръчва относно преустройството на системите на висшето си образование.

"Иновациите, към които трябва да се стремим, са заложени в този университет", убеден е той.

Гл. ас. д-р  Мона Фосколо е от младите преподаватели в университета. "ЕПУ е в процес на акредитация в една от най-уважаваните агенции в Германия, която е член на ЕNQA", изтъкна тя. По думите й, вече е готов и докладът за професионалната акредитация на ЕПУ.

Стана ясно още, че в процеса по подготовката са помагали преподаватели от висок ранг, които съветват Европейската комисия по въпросите за качеството на висшето образование.

Припомняме, че словестната война между пернишкият университет и образователните институции върви отдавна. Наскоро повод за нейното разгорещяване стана интервю на проф. Боян Биолчев, заради което от ЕПУ го обвиниха в престъпно и некомпетентно говорене.