Световно известният физик проф. Теньо Попминчев създава експериментална школа за ученици-олимпийци, възпитаници на учителя Теодосий Теодосиев.

През миналия месец беше съобщено, че трима медалисти са избрани за стаж в Popminchev Labs в Сан Диего, Калифорния през това лято. Това е първият по рода си стаж за млади български таланти в областта на физиката и други точни науки под патронажа на Фондация "Тео".

Идеята се разраства и се предвижда всяка година талантливи ученици да се обучават в Popminchev Labs. Проф. Попминчев иска да даде шанс на децата да се докоснат до едни от най-новите научни и технологични постижения и да имат дързостта да продължат с кариера във физиката, да се съизмерват с умения в науката на границата на човешкото знание. А може би някой ден да са сред мрежата от учени експерти по цял свят, които могат да допринесат за световната и българската наука.

"Минал съм по същия житейски път и знам какво означава за един физик още в детството си да види експерименти в сферата на високите технологии, защото физиката не е молив и буквар. Новият хоризонт е този, който носи резултати, които правят история." - споделя ученият.

Той ще обучава безплатно гимназиалните ученици на творчество и самостоятелност - наравно с аспиранти по физика, и те ще са част от научни проекти, които могат да им донесат публикации в ранна възраст. Мечтата на всяка академична институция навсякъде по света, както и на работодателите във високотехнологичната индустрия, е да видят научна статия в автобиографията на най-силните си кандидати.

.За настаняването, храната и транспорта на стажантите в Калифорния са необходими 15 хиляди долара, които от Фондация "Тео" се опитват да съберат чрез дарения от частни лица и институции.

Припомняме, стажът ще се проведе есента на 2019.

Проф. Теньо Попминчев, който придоби световна известност с откритието си в лазерните технологии, също започва пътя си във физиката от школата за олимпийци на Тео. През 2003 г. започва pабота в инcтитyта ЈІLА към Колорадския университет в Болдър, който е световен лидер по атомна, молекулярна и оптична физика - с пет Нобелови награди в тази област за последните две десетилетия. През 2016 г. българинът попада сред десетте най-обещаващи учени в света на авторитетното научнопопулярно списание Science News. През 2018 г. открива собствени лаборатории на два континента - Popmintchev Labs към University of California, San Diego и към Техническия университет във Виена. И двете са фокусирани върху нови технологии за атосекундни рентгенови лазери и квантов дизайн на лазерна светлина. (Eдна атосекунда е една милиардна от милиардната от секундата)

Проф. Теньо Попминчев започва нова ера в рентгеновите лазери

Проф. Теньо Попминчев започва нова ера в рентгеновите лазери

В Института по фотоника към Техническия университет във Виена...

За обучението в Popminchev Labs през тази година са избрани деветокласниците Александър Глушков и Александър Проданов, както и десетокласникът Стилиян Иванов. Тримата са ученици в ППМГ "Никола Обрешков"-Казанлък. Впоследствие школата постепенно ще се разшири към други гимназии в страната с топ резултати от олимпиади в точните науки.

Банковата сметка за дарения от България е: Титуляр на сметката: Фондация "ТЕО"; Банка ДСК АД; Клон: Казанлък; BIC: STSABGSF; IBAN:BG41STSA93000021850154

За дарения от чужбина: Name: Fondatsiya "TEO"; Address: 1, Trapezitsa str. 6100 Kazanlak, Bulgaria; BankName: DSK BANK; Bank Address: 19, Moskovska str/ 5, Georgi Benkovski str 1036 Sofia, Bulgaria; BIC/SWIFTCode: STSABGSF; IBAN: BG41STSA93000021850154

Необходимо е да се отбележи, че средствата са за стаж в Popmintchev Labs.

Кредит: Light Strikes Photography