Образованието и науката са онези области, по които трябва да се търси национален консенсус. Това заяви Ваня Добрева, председател на парламентарната образователна комисия при представяне на отчета за работата на комисията.

За една година просветната комисия е разгледала 40 документа, от които 31 законопроекта, 9 проекта за решения. 17 са документите, внесени от Министерски съвет, 20 са внесени от депутати, 3 от представители на други институции, стана ясно от думите на Ваня Добрева. 13 от внесените законопроекти са на членове на комисията, 7 на депутати - членове на други комисии.

Комисията не е успяла да приеме Закона за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за висшето образование и различни промени, касаещи висшето образование. Не е приета и Стратегията за развитие на висшето образование за 2014-2020, ЗИД на Закона за малките и средни предприятия, Годишния доклад на БАН за 2013 и други. В рамките на дейността на комисията по образование за изслушани министри по различни теми, касаещи образованието.

Добрева се надява следващият парламент да продължи инициативата на комисията „Памет", която цели възраждане на културата ни.

Имотите на НСА са проблем, който комисията е успяла да разреши. В последните дни на миналата седмица успяхме да защитим държавния интерес, каза председателят на просветната парламентарна комисия.

Ваня Добрева се надява в следващия мандат да се разгърне инициативата „Народните будители и аз". Тя е доволна още, че са загърбени тесните партийни интереси в името на образованието. За пример Добрева даде съгласието по Закона за професионалното обучение и образование. Тези промени на практика са стратегически, категорична бе тя.