emaxpress
Образователният министър Сергей Игнатов и представители на студентските съвети дискутираха в Добрич вижданията на младежите за промени в закона за висшето образование.

Кръглата маса на тема „Промени в закона за висше образование", чийто домакин е Международният колеж в града, се провежда за втори път по инициатива на ръководството на Националното представителство на студентските съвети.

Председателят му - Петър Чаушев заяви, че няма да се съгласят с разпоредби в закона, които да продължават досегашни практики.

Той изрази общото задоволство на студентската общност за по-ефективния модел на обучение, представен от министър Игнатов.

Искаме промяна и реформа в модела на обучение на младите хора. Висшите училища, в частност ректорите, трябва да разберат, че студента трябва да има възможност да избира дисциплините, които да изучава, както и да провежда мобилност не само в чужбина, но и в България"- каза още Петър Чаушев.

Според студентите трябва да се въведе рейтингова система за специалностите, изграждане и модернизиране на електронни библиотеки, както и да има ефективно функциониране на Кариерните центрове на университетите.

Министър Игнатов, от своя страна изтъкна, че Кариерният център на Висше училище Международен колеж в Добрич може да бъде пример за действаща функционална структура.