Родители излязоха на бунт срещу директорка на училището „Джон Атанасов" в столичния квартал „Дружба", уволнена заради редица нарушения, но възстановена на работа от съда, съобщава БиТиВи.

Галина Шипкалиева е отстранена от длъжност през 2010 г. след проверка на Столичния инспекторат по образованието, но се завръща в края на втория срок четири години по-късно след съдебното решение.

Родители и учители на учениците настояват на поста да остане досегашният директор, който според тях изпълнява задълженията си по-добре и е създал атмосфера на комфорт в колектива.

Един от недоволните родители обясни, че самите служители не искат тази директорка. 52 учители са се подписали в отворено писмо, че не я искат. Тя няма качества, самият персонал не я иска, посочи родителят. „Тя имаше наглостта да каже, че нашият квартал сме ниско ниво", оплака се той и подчерта, че Шипкалиева не е направила нищо, за да остане училището средно и то в момента е основно.

Преподавателка в школото обясни, че директорката е била отстранена за сериозни нарушения. Комплексна проверка на инспектората е завършил с 95 страници протокол. Най-драстичното нарушение било срещу три деца със специални нужди. Те не са учили английски език, но Галина Шипкалиева им издала дипломи без оценка по този предмет, а после не са ги приели в други училища.

В разговор по телефона Галина Шипкалиева бе категорична, че ще се върне на работа, щом такова е решението на съда. Тя обеща да застане пред камерата на БиТиВи, но не се появи пред училището, където я очакваха недоволните родители и учители с намерение да не я допуснат в сградата. Те заплашиха да осуетят провеждането на външното оценяване по чужд език за 7-ми клас.