Родители на ученици от столичното 129 ОУ "Антим I" излязоха на мирен протест заради начална учителка, съобщава Bulgaria ON AIR.

Те настояват договорът й да бъде продължен. Директорът обаче отказва да го направи, поради което учениците от завършилия Първи "В" клас ще имат нов класен ръководител наесен.

Един от организаторите на протеста - Бисер Златанов, обясни, че учителката е била освободена с неясни доводи, в които са изтъкнати лични мотиви. След многократни срещи с ръководството на училището не е бил постигнат дори до компромисен вариант.

Според родителите промяната ще се отрази негативно на комуникацията между учител и ученици, тъй като смяната на учител в движение създава недоверие в децата.

Златанов посочи, че отговорите на бившия директор за прекратяването на договора са разнопосочни. Било е посочено, че учителката не се справя с онлайн обучението, което според родителите не е така.

"Отговорите продължиха по линията на лични мотиви, които директорката не би искала да споделя. МОН следва да провери какви са тези лични мотиви, не сме уведомени за ефекта от тази проверка", обясни още Златанов.

Родителите са категорични, че учителката се справя перфектно с работата си и се надяват ръководството на училището да размисли. Те изразиха готовност да се борят до постигане на своята цел. Отстранената учителка пък е дала заявка, че би останала на работа заради децата.