Родители на деца в детски градини излязоха на организиран протест в няколко града - Варна, Пазарджик и Плевен. Те недоволстват срещу случаите на насилие на деца в детските градини, предаде БНТ.

Протестите започнаха в събота в Бургас, а поводът е скандалният клип отпреди 10-ина дни. На него се вижда как учителки блъскат и обиждат малки деца в бургаската детска градина "Брезичка". Протестиращите родителите във Варна настояват за да има видеокамери във всички детски градини и ясли.

Родители протестираха за по-добри условия в детските градини

Родители протестираха за по-добри условия в детските градини

Искат мандатност на директорите

Протестите са в подкрепа на гражданската инициатива, която бе внесена в Народното събрание с искане за мандатност на директорите и началниците на Регионалните управления на образованието (РУО), видеонаблюдение във всички помещения на ясли, градини и училища.

Предложенията, внесени в парламента включват увеличаване заплащане на учителите, намаляване броя на деца в групите, ранно пенсиониране на всички, които работят с деца.

Смениха директора на детска градина "Брезичка" в Бургас

Смениха директора на детска градина "Брезичка" в Бургас

Родителите настояват за видеонаблюдение в детските градини

Някои от родителите припомниха поговорката, че проверката е висша форма на доверие. По този начин всеки ще гарантира качествено да си върши работата и коректно си е заработил заплатата, смятат те.
Запитани дали камерите ще решат проблема, родителите отговориха отрицателно. Според тях камерите са част от решението.