Без кметовете не може да има дуално образование – днес имаме повече и повече инициативи и повече кметове тук сред нас.

Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на втория форум, посветен на проблемите на дуалното образование под наслов „Учи, за да работиш”.

Президентът посочи, че между първия и втория форум се отчита сериозен прогрес и визира, че днес ние имаме много общини, директори на професионални гимназии, заявили участие във форума, както и много по-силно представителство на бизнеса. Той им пожела успех.

„Статистиката, с която разполагам, че нови 14 професионални гимназии се включват в Швейцарската програма за дуално обучение. Разкрити са три нови специалности”, коментира Плевнелиев.

Според него е важно, че сме избрали да се учим от най-добрите и изтъкна традицията за дуално обучение, въведен в държави като Германия, Дания, Холандия, Швейцария. „Точно в тези държави, където има дуална система на образование, безработицата е най-ниска. Точно в тези държави, където има дуална система на образование, младежката безработица е най-ниска”, коментира Плевнелиев.

Президентът благодари и на посланика на Швейцария у нас във връзка с въведената пилотно Швейцарска програма за дуално обучение. "Имаме прогрес – нараства броят на училищата и фирмите, които са заявили участие. Увеличиха се информационните кампании и конференциите – всички разбират двустранната полза”, каза още той. Росен Плевнелиев изрази увереност, че задачата е тази инициатива да бъде една платформа, да завъртим колелото и да катализираме процесите.

Швейцарската програма е една подадена ръка от една прекрасна програма. Гордея се, че точно аз си сложих подписа под това споразумение. Подадената ръка получи протегната ръка – нашите институции разбраха колко е важно”, каза още той.

По думите на президента освен ресурса, който швейцарското правителство е осигурил, българската държава също е отворила нов хоризонт посредством механизъм по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. „Ние трябва да използваме тези пари като катализатор”, подчерта Плевнелиев.