Една единствената служителка е отговорна за анкетата в МОН, която включваше като пол избираема графа "друго". Жената е специалист по Информационни технологии. Тя е добър служител и няма да бъде санкционирана. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев в рамките на парламентарния контрол.

Въпросът към него беше по повод възможностите за самоопределяне на пол "друго" от страна на ученици в инструментът Selphie. Анкетата предизвика скандал и от МОН поискаха редактирането й. За това напомни и министър Красимир Вълчев.

МОН иска третият пол да отпадне от училищната анкета

МОН иска третият пол да отпадне от училищната анкета

Смята опцията "друго" за неприемлива

Това не е анкета за самоопределяне, посочи още Вълчев и обясни, че според ЕК имало статистически и технически въпроси. Въпросите били еднакви за всички членки.

Анкетата обаче е повод министърът да говори за възпитанието. Анкетата не е предизвикала особени влияния върху детската психика, подчерта Вълчев.

Децата рано или късно ще разберат, че съществуват и други култури, поясни още той. Министърът иска да се проведе дебат за това в какво искаме да възпитаваме децата.

SELFIE е доброволен и анонимен инструмент, ЕК не налагала "джендър идеология"

SELFIE е доброволен и анонимен инструмент, ЕК не налагала "джендър идеология"

ЕК никога не е опитвала да наложи "трети пол" в българските училища