Съветът на настоятелите, който ще бъде създаден към висшите училища, да се състои от седем членове, които да не са представители на държавната и местната власт, да не членуват в партии, както и да не преподават в съответното висше училище.

Това предложи министърът на образованието и науката Даниел Вълчев на просветната комисия в парламента при представянето на стратегията за висшето образование, съобщи БНР.

Според представените предложения съветът на настоятелите ще се определя от академичния съвет на съответното висше училище след предложение на ректора, като в него да влизат един представител на МОН, определен от министъра, петима души от академичния съвет и академичният омбудсман, избран от студентите.

До края на май трябва да се приемат промените в закона за висшето образование, а до началото на юни трябва да се оповестят таксите от висшите училища.

Междувременно стана ясно, че Даниел Вълчев е постигнал договореност с финансовия министър Пламен Орешарски да бъдат отпуснати 5.5 милиона лева за ремонт на студентските общежития.
Средствата ще се използват за основен ремонт на шест блока.