Информацията в наши дни се равнява на манипулация. Тази критика към медиите отправи председателят на Държавна агенция Закрила на детето Елеонора Лилова по време на дискусия в СУ "Св. Климент Охридски" на тема "Децата във фокуса на медиите". Този форум по думите на Лилова в провокиран от това, че в последно време зачестяват случаите на разгласяване на данни от личния живот на децата. В частност става въпрос за случая с вербувания от ДАЕШ ученик от Пловдив.

Налице е притеснение в агенцията, защото Конвенцията на ООН за правата на детето забранява незаконното посегателство срещу личността в фокус именно върху децата.

Лилова споделя мнението на президента Румен Радев, че фалшивите новини са по-разрушителни от ракетите. Трябва да сме по-внимателни към децата заради тяхната уязвимост, подчерта тя.

Лилова знае, че ефектните заглавия продават, но и това - че често те са манипулативни и неетични. Трябва най-вече да пазим и съхраняваме децата, призова шефът на ДАЗД.

Припомняме, че след като службите обявиха, че са заловили непълнолетен, подготвял терористичен акт в Пловдив и вербуван от ИДИЛ, някои медии публикуваха снимки и данни на детето и семейството му. По случая остро реагираха Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските журналисти у нас.

За кожата на един терорист

За кожата на един терорист

Разследващите сами минираха полето, на което ще се борят и то на няколко фронта. А преди да сочите с пръст някого като терорист - огледайте се, пише Ирина Христова

Журналисти, общественици, преподаватели от СУ "Св. Климент Охридски", както и медийни експерти и младежи се включиха в дискусията. В анкета на Агенцията за закрила на детето, деца посочват, че са запознати с феномена фалшиви новини, но не могат да ги различават добре.

Проф. Сийка Костова от Педагогическия факултет на Софийския университет обясни, че проблемна област в обществото се оказват децата в медиите, като постави акцент върху влиянието и въздействието на медиите. Според нея вече е настъпил моментът да се говори за това какъв образ формира медийната реалност. Тя насочи вниманието и към медийната грамотност в педагогиката, тъй като интернет се използва все по-често в ранна детска възраст.

На форума присъстваха и представители на СЕМ, АБРО и АЕЖ.